Wetgeving

Wetgeving
Steeds vaker horen wij de vraag: `is een helm al verplicht op de elektrische fiets? Het korte antwoord daarop is `nee`. Toch kiezen steeds meer mensen om een helm te dragen op de elektrische fiets. Op de racefiets en mountainbike is het al een ongeschreven regel om een helm te dragen.

Snorscooters
Vanaf januari 2023 wordt het verplicht om een helm te dragen op de snorscooter. De snorscooters in Nederland mogen maximaal 25 kilometer per uur. Dit is vergelijkbaar met de elektrische fiets. Toch is het onmogelijk om deze  regel dan ook gelijk op de elektrische fiets toe te passen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat mensen minder graag de fiets pakken en weer eerder de auto nemen. Dat is natuurlijk niet iets wat je wilt stimuleren. Veel mensen moeten nog wennen aan het idee om een helm te dragen.

Ongevallen
Als we kijken naar de verkeersslachtoffers zien we dat het twee derde met de fiets gebeurd. Ongelukken met de elektrische fiets zijn hierin onwijs gestegen. In 2016 had nog 19 procent van de ongevallen te maken met de elektrische fiets. In 2020 was dat al 36 procent. Daarin zijn ongelukken op de elektrische fiets vaak ook heftiger dan op de normale stadsfiets. Dit komt doordat de snelheden op de elektrische fiets vaak een stuk hoger liggen.

Europa
In steeds meer Europese landen zie je dat het steeds normaler wordt om een helm te dragen op de toer- en de elektrische fiets. Als we kijken naar onze oosterburen zie je eigenlijk dat bijna alle mensen, vooral kinderen, een helm dragen op de fiets. Dit is in Duitsland echt een ongeschreven regel. In Spanje is het dragen van een helm buiten de bebouwde kom zelfs verplicht. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een fietshelm een ernstig hoofdletsel met 60 procent vermindert. Niet zo gek dat steeds meer mensen in Europa, inclusief Nederland, een helm gaan dragen.

Maar wat is dan de beste helm voor de elektrische fiets?
Op de elektrische fiets rijdt men gemiddeld lange afstanden. Daarom is het belangrijk dat een helm comfortabel zit.

De Køvapää Espoo is gemaakt met de gedachte om deze zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Door de zachte padding in de helm zit de helm super comfortabel en het zorgt ervoor dat je bij de langere ritten niet het idee hebt dat je nog een helm op hebt.

Wat vinden jullie van het idee om een helmplicht te introduceren? Laat het weten!