Fietshelm, wel of niet?

Wetgeving
Steeds vaker speelt de vraag: komt er een helmplicht voor de elektrische fiets? Het korte antwoord hierop is: nee. Toch kiezen steeds meer mensen terecht om een helm te dragen op de elektrische fiets. Op de racefiets en mountainbike is het al een ongeschreven regel om een helm te dragen.

Snorscooters
Vanaf dit jaar is er besloten om helmen te verplichten op snorscooters. De snorscooters in Nederland mogen maximaal 25 kilometer per uur. Dit is vergelijkbaar met de elektrische fiets. Toch is het onmogelijk om deze  regel dan ook gelijk op de elektrische fiets toe te passen. De fiets nemen i.p.v. een ander vervoersmiddel is iets wat terecht gestimuleerd wordt. Veel mensen moeten nog wennen aan het idee om een helm te dragen op de fiets en hierdoor zou de helmplicht op de elektrische fiets de stimulatie kunnen remmen. 

Ongevallen


Als we kijken naar de verkeersslachtoffers zien we dat het twee derde met de fiets gebeurd. Ongelukken met de elektrische fiets zijn hierin onwijs gestegen. In 2016 had 19 procent van de ongevallen te maken met de elektrische fiets. In 2020 was dat al 36 procent. Daarin zijn ongelukken op de elektrische fiets vaak ook heftiger dan op de normale stadsfiets. Dit komt doordat de snelheden op de elektrische fiets vaak een stuk hoger liggen.

Europa
In steeds meer Europese landen zie je dat het steeds normaler wordt om een helm te dragen op de toer- en de elektrische fiets. Als we kijken naar onze oosterburen zie je eigenlijk dat bijna alle mensen, vooral kinderen, een helm dragen op de fiets. In Spanje is het dragen van een helm buiten de bebouwde kom zelfs verplicht. 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een fietshelm een ernstig hoofdletsel met 60 procent vermindert. Niet zo gek dat steeds meer mensen in Europa, inclusief Nederland, een helm gaan dragen.

Maar wat is dan de beste helm voor de elektrische fiets?
Op de elektrische fiets rijdt men gemiddeld lange afstanden. Daarom is het belangrijk dat een helm comfortabel zit.

De Køvapää Espoo is gemaakt met de gedachte om deze zo veilig en comfortabel mogelijk te maken. Door de zachte padding in de helm heb je nauwelijks het idee hebt dat je nog een helm op hebt. Bovendien beschikt de Køvapää Espoo over een LED- licht op de achterkant van de helm. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid voor het overige verkeer. 

Wat vinden jullie van een helm dragen op de elektrische fiets? 


Leave a comment